مطالب پزشکی - بیماری ها و داروها

مطالب پزشکی - بیماری ها و داروها

دکتر حسین جعفری^ عضو هیئت علمی دانشگاه
مطالب پزشکی - بیماری ها و داروها

مطالب پزشکی - بیماری ها و داروها

دکتر حسین جعفری^ عضو هیئت علمی دانشگاه

ویروس کووید ۱۹ در کمین بیماران مبتلا به سینوزیت

                         ویروس کووید ۱۹ در کمین بیماران مبتلا به سینوزیت

  دکتر حسین جعفری عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی تهران گروه فارماکولوژی

به نام خداوند گاری که نعمت نفس را بر ما ارزانی داشت باشد که در هر نفسی  بجا آوریم شکر بی همتایی اش را.

سینوزیت التهاب یا تورم بافتی است که سینوس ها را در بر می گیرد. سینوس ها چهار حفره در سر هستند که توسط کانال های باریکی به هم متصل شده اند. سینوس ها مخاطی نازک ایجاد می کنند که از مجاری بینی تخلیه می شوند. این زهکشی به تمیز نگه داشتن بینی و خارج کردن هر نوع باکتری کردن کمک می کند. معمولا" سینوس ها از هوا پر شوند.و میتوانند بوسیله مایعات مسدود یا پرشوند. هنگامی که ای اتفاق رخ میدهد  باکتری ها می توانند رشد کنند و باعث عفونت شوند (سینوزیت باکتریایی). به این روش "رینوسینوزیت" نیز گفته می شود. در صورت التهاب بافت سینوسی، اغلب بافت وابسته به بینی نیز متورم می شود.

سینوزیت و درمانش

انواع بیماری سینوزیت

سینوزیت ویروسی : سینوزیت ویروسی مانند سرماخوردگی شامل علائمی مانند آبریزش بینی، گلو درد، عطسه، احتقان بینی و سرفه است. مخاط حاصل از آن ممکن است شفاف یا کم رنگ باشند. آنتی بیوتیک ها در برابر سینوزیت ویروسی مؤثر نیستند. بهترین درمان برای مدیریت این عفونت می تواند استراحت بیشتر، نوشیدن مایعات، استفاده از اسپری های بینی و همچنین مصرف داروهای بدون نسخه، ضد درد و خوراکی باشد. سینوزیت ناشی از ویروس به طور معمول طی هفت الی 10 روز برطرف می شود.

سینوزیت باکتریایی : یکی ازعلائم سینوزیت باکتریایی شامل ترشحات بینی می باشد که ممکن است غلیظ و سبز یا زرد رنگ باشد. کانال های وابسته به بینی متورم شده و مخاط ممکن است در قسمت پشت گلو ایجاد شود. همچنین افراد ممکن است درد و فشاری را در ناحیه صورت خود تجربه کنند. فردی که دارای عفونت سینوسی باکتریایی است باید برای تجویز آنتی بیوتیک هایی مانند »آموکسی سیلین« به پزشک مراجعه کند. اکثر افراد مبتال به این نوع از سینوزیت به طور موفقیت آمیزی بهبود می یابند و عالئم آنها نیز طی 10 الی 14 روز برطرف می شوند.

The pain of a sinus infection and what you can do about it | Stuff.co.nz

سینوزیت آلرژیک: سینوزیت در اثر آلرژی می تواند باعث التهاب شود که این خود منجر به گرفتگی بینی و تورم غشاهای مخاطی می شود و لذا تخلیه طبیعی سینوس را به همراه دارد. این نوع بیماری اغلب منجر به سینوزیت مزمن می شود. علائم می توانند فصلی باشند یا در تمام طول سال ادامه یابند که برخی از انها شامل موارد زیر هستند: عطسه ، خارش بینی، گلو یا چشم ها ، گرفتگی بینی ، آبریزش بینی ، نکته:درمان سینوزیت آلرژیک به وسیله آنتی هیستامین ها جهت جلوگیری از محرک های آلرژیک تجویز می شود.

سینوزیت مزمن : سینوزیت مزمن می تواند باعث عالئم خفیف تری شود که ماه ها ادامه دارد. گرفتگی بینی و تخلیه مخاط بینی یکی ازشایع ترین نشانه های این بیماری است و با سرفه در شب و صبح همراه است. افراد مبتال به پولیپ بینی بیشتر به این نوع عفونت مبتال هستند. از اسپری های استروئیدی . قارچ به عنوان نوعی از درمان این بیماری استفاده میشود بینی معموالً یکی از علل احتمالی سینوزیت مزمن است.

Sinus Infections - ConvenientMD

علل بیماری سینوزیت :  سینوسها فضاهای  پر شده از هوا در جمجمه هستند. آنها در پشت ُ  سینوسها فضاهای پ پیشانی، استخوان های بینی، گونه ها و چشم ها قرار دارند. سینوس های سالم فاقد باکتری و میکروب هستند. در بیشتر اوقات، مخاط قادر به تخلیه است و هوا نیز قادر به عبور از میان سینوس ها است. هنگامی که دهانه سینوس مسدود شود یا مخاط بیش از حد ایجاد شود، باکتری ها و سایر میکروب ها در این فضا راحت تر رشد می کنند.

سینوزیت ناشی ازعوامل زیر می باشد: موهای کوچک (مژه) در سینوس ها قادر به حرکت صحیح مخاط به بیرون نیستند. این عامل ممکن است به دلیل برخی شرایط پزشکی باشد. سرماخوردگی و آلرژی ممکن است باعث ایجاد مخاط زیادی در بینی شود و سینوس ها را مسدود کند. انحراف بینی، انحنای استخوان بینی یا پولیپ بینی ممکن است باعث ایجاد این بیماری شود.

سینوزیت در زمستان را جدی بگیرید

موارد زیر ممکن است خطر ابتلا به سینوزیت در بزرگسال یا کودکان را افزایش دهند:

تب یونجه  بیماری سیستیک فیبروزیس  بیماری هایی که مانع از کار صحیح مژک ها می شوند. گرفتگی های بینی  سیگار کشیدن  ضعف سیستم ایمنی بدن در اثر ابتال به بیماری HIVیا شیمی درمانی  ساختارهای غیر طبیعی سینوس.

علائم بیماری علائم سینوزیت حاد در بزرگسالان اغلب ناشی از سرماخوردگی است که بهبود نمی یابد، یا با گذشت پنج الی هفت روز بدتر می شود. برخی نشانه های این بیماری شامل موارد زیر هستند: بوی بد دهان یا از بین رفتن بویایی  سرفه که اغلب در شب بدتر می شود. خستگی و احساس دائمی بیماری ، تب ، سردرد ، احساس فشار و درد در پشت چشم ، درد دندان ، جوش ، گرفتگی و ترشحات بینی و گلودرد.

Sinusitis -- types, causes, symptoms, diagnosis, treatment and prevention |  TheHealthSite.com

علائم و نشانه های سینوزیت در کودکان شامل موارد زیر هستند: بیماری سرماخوردگی یا تنفسی که بهبود یافته و شروع به وخیم تر شدن می کند. ، تب بالا همراه با ترشحات تیره بینی که حداقل سه روز ادامه دارد. ترشحات بینی به همراه سرفه یا بدون آن که بیش از 10 روز وجود دارد و بهبودی از آن حاصل نمی شود.

تشخیص بیماری سینوزیت  سینوزیت مزمن هنگامی تشخیص داده می شود که علائم عفونت سینوسی بیش از 12 هفته ادامه یابد. در بعضی موارد، پزشک ممکن است از یک آندوسکوپ استفاده کند ابزاری کوچک و انعطاف پذیر که به پزشک اجازه می دهد داخل بینی و سینوس ها را مشاهده کند.همچنین می توان از سی تی اسکن یا MRIبرای جستجوی موضوعات شامل یک سپتوم ساختاری استفاده کرد. مشکالات ساختاری معمولا"بینی یا پولیپ است. در موارد بسیار کمی، ممکن است بیوپسی سفارش شود تا میزان شیوع عفونت تشخیص داده شود. بیوپسی ها شامل گرفتن نمونه های بافتی یا استخوانی در زیر میکروسکوپ هستند.

سینوزیت در بارداری | دانستنی هایی مهم و مفید برای سینوزیت در بارداری

درمان بیماری سینوزیت : جهت کاهش مشکلات ناشی از سینوزیت درمان های زیر را دنبال کنید: چندین بار در روز دستمال مرطوب را بر روی صورت خود بمالید. جهت رقیق شدن مخاط بینی، مایعات زیادی بنوشیددو تا چهار بار در روز بخور بگیرید، به طور مثال، بعد از دوش گرفتن. چندین بار در روز با محلول آب و نمک بینی خود را شستشو دهید. برای شستشوی سینوس ها از یک آبپاش حاوی محلول نمک یا سرم شستشو استفاده کنید.

در استفاده از اسپری های ضد گرفتگی بینی مانند اکسی فنیل افرین )اکسی متازولین) یا سینفرین که بدون نسخه هستند، نهایت دقت لازم را به عمل آورید. این داروها ممکن است در ابتدای مصرف به افراد کمک کنند، اما استفاده بیش از سه تا پنج روز می تواند حالت گرفتگی بینی را بدتر کند.

دارو و سایر روش های درمانی : بیشتر اوقات برای سینوزیت حاد لازم به آنتی بیوتیک نیست.بیشتر این عفونت ها به خودی خود از بین می روند. حتی وقتی آنتی بیوتیک ها استفاده شود، ممکن است مدت زمان از بین رفتن عفونت کمی کاهش یابد. به احتمال زیاد آنتی بیوتیک ها زودتر تجویز می شوند. کودکانی که ترشحات بینی دارند، احتمالا" دچار سرفه هستند که بعد از دو تا سه هفته بهبود نمی یابد. سینوزیت حاد باید بین 10 تا 14 روز درمان شود. سینوزیت مزمن باید به مدت سه تا چهار هفته درمان شود. برخی از مبتلایان به سینوزیت مزمن ممکن است برای درمان عفونت های قارچی به داروهای مخصوصی نیاز داشته باشند. در بعضی مواقع، پزشک موارد زیر را در نظر خواهد گرفت: سایر داروهای تجویزی ، آزمایش های بیشتر ، مراجعه به متخصص گوش، بینی و گلو یا متخصص آلرژی

Translating medical texts | Semantix

              اگر عفونت زمینه‌ای سینوس ها رد نشود، پای آنتی‌بیوتیک‌ها به وسط کشیده می‌شود.

 

سایر درمان های سینوزیت شامل موارد زیر هستند :(تزریق واکسن آلرژی )ایمونوتراپی برای جلوگیری از بازگشت بیماری  پیشگیری از ایجاد آلرژی  اسپری های کورتیکواستروئیدی بینی و آنتی هیستامین ها برای کاهش تورم به خصوص در صورت وجود پولیپ یا حساسیت بینی  جراحی برای بزرگ کردن دهانه سینوس  تخلیه سینوس ها نیز ممکن است الزم باشد در صورتی که شرایط زیر را داشته باشید: علائم شما سه ماه بعد از درمان از بین نرود. ممکن است بیش از دو یا سه بار در سال دچار سینوزیت حاد شوید.

Nasal Polyps - Causes, Symptoms and Treatment - Boys Town Hospital - YouTubeNasal Polyps: Causes, Symptoms And Treatment | Netmeds

جراحی برای درمان بیماری سینوزیت : بیشتر عفونت های قارچی سینوسی نیاز به جراحی دارند. عفونت های قارچی، توده های عفونی هستند که سینوس ها را مسدود می کنند. جراحی جهت ترمیم یک سپتوم انحرافی یا پولیپ بینی ممکن است از بازگشت این بیماری جلوگیری کند. جراحی برای درمان سینوزیت مزمن، اندوسکوپی عملکردی سینوسFESSنامیده می شود که تحت بیهوشی عمومی انجام می شود.

In traditional FESS, the surgeon directly manipulates the endoscope. |  Download Scientific Diagram

درمان های خانگی برای سینوزیت : برخی درمان های خانگی شامل موارد زیر هستند: اسپری نمک: اسپری نمک مورد استفاده برای بینی یک درمان محبوب برای فشار ناشی از سینوس است و می توان آن را در خانه به راحتی تهیه کرد. استنشاق محلول نمکی می تواند به پاکسازی بینی گرفته شده کمک کند. یک محلول نمکی به راحتی با استفاده از آب استریل، نمک و جوش شیرین در خانه تهیه می شود. مواد زیر را با هم ترکیب کنید: 1 پیمانه آب تمیز  1/4 قاشق غذاخوری نمک  1/4 قاشق غذاخوری جوش شیرین.

استنشاق بخار: استفاده از بخار برای باز کردن معابر بینی می تواند به تسکین درد ناشی از سینوزیت کمک کند .استنشاق بخار در خانه آسان است. ابتدا آب را بجوشانید، آن را درون یک کاسه بزرگ بریزید و صورت باالی آن قرار دهید سپس سر را با حوله بپوشانید و ً خود را مستقیما از طریق بینی نفس بکشید .

 آبرسانی: هر وقت فرد مریض و بدحال باشد، باید بدنش را آبرسانی کنید. با نوشیدن مایعات زیاد غشاهای مخاطی را در سینوس ها مرطوب نگه دارید. این روش به آنها کمک می کند تا بتوانند بیماری خود را کنترل کنند. آب آشامیدنی، آب میوه و چای های گیاهی، جایگزین های خوبی برای چای و قهوه هستند.

کمپرسور آب گرم: استفاده از گرما در ناحیه سینوس ها نیز می تواند به کاهش فشار کمک کند. یکی از ساده ترین راه های انجام این کار استفاده از یک کمپرسور آب گرم است. آن را چند دقیقه روی پیشانی و گونه ها قرار دهید تا فشار ناشی از سینوزیت را کاهش دهد.

روغن های طبیعی: تصور می شود روغن نعناع ( محلول منتول) به باز کردن راه بینی کمک می کند، اگرچه تحقیقات از این امر پشتیبانی نمی کنند. روغن های طبیعی، از گیاهان تهیه می شوند که می توانند باعث باز شدن راه های بینی شوند. چند قطره روغن را به آب گرم اضافه کنید و به آرامی بخار آن را تنفس کنید.


پیشگیری از بیماری سینوزیت  بیشتر عفونت های سینوسی با اقدامات خود مراقبتی و معالجه پزشکی قابل درمان هستند. اگر دچار حملات مکرر شده اید، باید علل مختلفی از جمله پولیپ بینی یا سایر مشکلات مانند آلرژی را بررسی کنید. عوارض احتمالی اگرچه بسیار نادر هستند، اما ممکن است شامل موارد زیر باشند:

آبسه ، عفونت استخوان (استئومیلیت(مننژیت ، عفونت پوست اطراف چشم .

چه زمانی باید به یک متخصص پزشکی مراجعه کرد؟  زمانی که علائم شما از 10 تا 14 روز بیشتر طول می کشد یا سرماخوردگی دارید که بعد از گذشت هفت روز درحال بدتر شدن است. شما یک سردرد شدید دارید که با داروهای بدون نسخه تسکین نمی یابد. تب دارید. حتی بعد از استفاده درست از آنتی بیوتیک ها باز هم علائم بیماری را دارید. در طی ابتلا به عفونت سینوس در بینایی خود تغییراتی مشاهده می کنید. ترشح سبز یا زرد به این معنی نیست که شما به طور قطع عفونت سینوسی دارید یا به آنتی بیوتیک نیاز دارید، اما مهم است آن را جدی بگیرید.

چشم انداز بیماران مبتال به سینوزیت  اگر علائم شما به رغم درمان یا دردی که وجود دارد، مدت طولانی (چند هفته) ادامه داشته باشد، بهتر است با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت داشتن سفتی در گردن، چشمان متورم و مشکل در بینایی یا تغییرات روحی، باز هم ضروری است به پزشک مراجعه کنید. لازم نیست برای مدت طولانی با احساس بیماری خود کنار بیایید! توجه کنید که چه مدت علائم سینوسی دارید، زیرا این چیزی است که پزشک از شما سوال خواهد کرد. مواردی را که برای بهتر شدن شما تجویز می شود را مو به مو انجام دهید. طبق دستورالعمل، آنها مصرف کنید در صورت تجویز داروها، حتما . ناگفته نماند، سینوزیت باعث مرگ نمی شود.

آیا اقدامات پیشگیری از ابتلا به کرونا به کاهش عفونت‌های سینوزیت کمک می‌کند؟
در اصل کسانی که به مشکلات سینوزیت یا آلرژی سینوسی مبتلا هستند به دلیل رنج ناشی از مشکلات تنفسی بیشتر در معرض ابتلا به ویروس کووید ۱۹ قرار دارند و باید در مصرف الکل و ماسک احتیاط کنند، زیرا این دو مورد مشکلات حساسیت سینوس‌ها را دو چندان می‌کنند و البته این به مفهوم عدم استفاده از آن‌ها به ویژه در سایه نبود گزینه‌های جایگزین برای مقابله با شیوع ویروس کرونا نیست.

بیماران مبتلا به آلرژی سینوسی چگونه می‌توانند از الکل و ماسک استفاده کنند؟
ماسک باید در مکان‌های بسته یا در صورت ازدحام و اختلاط با افراد استفاده شود اما در مکان‌های خالی و یا دارای تهویه مناسب که باعث ایجاد فاصله اجتماعی می‌شود، می‌توان ماسک را برداشت. در صورت استفاده از الکل، نیز نباید دست را روی صورت یا کنار بینی قرار داد تا از تحریک سینوس‌ها جلوگیری شود.

چرا باید بتوانید کرونا را از سینوزیت تشخیص دهید؟

این روزها همهجا صحبت از کروناست و هر کس که سرفهای میکند، بیاختیار اولین چیزی که به ذهنش میرسد این است که "ایوای، من هم کرونا گرفتم".

ولی اینطور نیست. هر گردی گردو نیست و هر سرفهای هم ناشی از کرونا نیست.

چند نوع ویروس کرونا وجود دارد؟ - مجله پزشکی درمانکده     پیمایش ملی کرونا در ایران: تا کنون حدود پنج میلیون نفر به کرونا مبتلا  شده‌اند - BBC News فارسی

این نکته بسیار مهم است که شما بتوانید در زمانی که احساس کردید علائم بیماری کرونا را دارید، ابتدا آن را از بیماریهای مشابه و شایع که علائم مشابهی دارند تشخیص دهید.

دلیل اهمیت این تشخیص نیز در این است که مراجعه به مراکز درمانی که بهصورت بالقوه، مکانهایی با سطح آلودگی بالای ویروسی و میکروبی (در مقایسه با سایر مکانهای عمومی) محسوب میگردند، خطر ابتلای شما به سایر بیماریها را افزایش میدهد.

بنابراین توجه داشته باشید که اگر بیماری شما، یک بیماری دیگر مثل سینوزیت یا برونشیت حاد باشد، با مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی، کلینیکها، مطبها و بیمارستانها، ناخواسته خود را در معرض خطر ابتلا به کرونا قرار دادهاید.

حال چه بیماریهایی ممکن است با کرونا اشتباه گرفته شوند؟

۳ بیماری مشابه و شایع که علائمی بسیار شبیه به کرونا دارند شامل آنفلوانزا، سینوزیت و برونشیت هستند.

سردرد، بدندرد، سرفه، اختلال تنفس و کاهش بویایی را از علائم سینوزیت دانست که بسیار شبیه کروناست و ادامه داد: در سینوزیت بیمار احساس فشار در ناحیه درگیر سینوسها دارد و با خم کردن سر این فشار و پُری بیشتر میشود.

سینوزیت حاد - پزشکت

.................................................................................................................................................................

یک چند به کودکی باستاد شدیم            یک چند به استادی خود شاد شدیم

پایان سخن شنو که ما را چه رسید        از خاک در آمدیم و بر باد شدیم

الهی ! حجاب ها از راه بردار و ما را به ما وامگذار!      به امید رحمتت یا عزیز یا غفار!

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.